Je caravan is niet zo gek op zon als jijzelf

Veel mensen koppelen de caravan aan en rijden er lekker mee naar het zuiden van Europa om daar te genieten van het mooie weer. In tegenstelling tot wijzelf is een caravan echter helemaal niet zo gek op al die zon en dat licht. Een caravan bestaat simpel gezegd uit een tweetal zijwanden, een voor- en achterkant en een dak. En omdat we tijdens de vakantie niet in het donker willen zitten, heeft een caravan toch al gauw een zestal ramen en een paar dakramen. Om er voor te zorgen dat die wanden en dat dak ook echt waterdicht met elkaar verbonden zijn, wordt er door de fabrikant een dikke laag kit tussen gespoten. In deze kitlagen, maar ook in de ramen van de caravan, zitten stoffen die er voor zorgen dat deze soepel blijven. Een caravan is namelijk veel in beweging wanneer deze achter de auto hobbelt naar onze vakantiebestemming.

Uv-licht heeft slechte invloed op je caravan

Hoe fijn het dan ook is wanneer we tijdens de vakantie mooi weer hebben en volop van het zonnetje kunnen genieten, voor de caravan is dat minder goed. De Uv-straling, die altijd in het licht aanwezig is, maar op een zonnige dag extra hoog is, zorgt ervoor dat de stof (weekmakers) die in de kitlagen zit en dus ook in de ramen van de caravan, gaat uitharden. Het uitharden van de kit zorgt er weer voor dat deze gaat afbrokkelen en scheuren. Hierdoor kan de kitlaag gaan lekken en kan er vocht tussen de wanden van de caravan gaan komen. Doordat een uitgeharde kitlaag ook niet meer soepel meebeweegt met de bewegingen van de caravan, brokkelt de kitlaag steeds verder af.

Bij de ramen van de caravan gebeurt min of meer hetzelfde. Ook de ramen harden uit en de kans dat deze gaan scheuren of craqueleren neemt hierdoor sterk toe. Ook hierdoor kunnen ramen gaan lekken en daardoor constant beslagen raken.

Hoe kan je de caravan het beste beschermen tegen Uv-licht

Moet je de caravan dan altijd in de schaduw zetten? Nee, dat hoeft natuurlijk helemaal niet. De caravan kan best wat hebben. Het is echt niet zo dat wanneer deze een paar maanden per jaar in de zon staat ook meteen aan alle kanten zal gaan lekken. Het is wel iets om rekening mee te houden wanneer je gaat kijken waar je de caravan gaat stallen voor wanneer je er niet mee op vakantie bent. Wordt je caravan namelijk buiten gestald of in een (oude) tuinderskas, dan wordt deze het hele jaar door blootgesteld aan deze Uv-straling. Hierdoor kunnen de kitlagen en ramen dan wel snel gaan uitharden met als gevolg dat er schade aan je caravan kan ontstaan. In een kwaliteitsstalling staat je caravan afgeschermd van het Uv-licht. Bij voorkeur onder een gesloten kap, maar tenminste onder een speciaal Uv-doek wat het negatieve effect van Uv-straling voor een belangrijk deel voorkomt. Informeer dus bij je caravanstalling hoe dit is geregeld. Bij een Stalling Zeker caravanstalling ben je er altijd zeker van dat je caravan ook tegen de negatieve invloeden van Uv-licht goed beschermd is. Kijk voor een goede caravanstalling bij jou in de buurt op onze stallingspagina.